Samen woning bouwen op grond van de partner

Jouw partner heeft een bouwgrond. Jullie beslissen om samen een woning te bouwen op de grond van jouw partner.
Waar let je dan als koppel op? Je leest het hieronder.
Een partner wordt niet automatisch mede-eigenaar van de woning
Eén van de partners van een koppel heeft een bouwgrond. Ofwel zelf gefinancierd ofwel gekregen via familie. In ieder geval is deze persoon eigenaar van een bouwgrond en komt zijn partner pas later in zijn leven.
Het koppel beslist om er samen de gezinswoning op te bouwen. Wordt de partner dan automatisch mede-eigenaar van de woning?
Grondeigenaar = eigenaar van de woning door recht van natrekking
In de wet staat dat de grondeigenaar ook eigenaar wordt van alle gebouwen die op de grond staan. Dit noemen ze het recht van natrekking. Dit betekent dat een partner niet automatisch beschouwd wordt als mede-eigenaar van een gezinswoning. Integendeel. De eigenaar van de grond wordt óók eigenaar van de woning.
Dit is een wettelijk vermoeden en kan gelukkig weerlegd worden.
Hoe bewijst een partner dat hij “mede-eigenaar” is van de woning?
Een partner kan bewijzen “mede-eigenaar” te zijn van de gezinswoning. Dit is een feitelijke situatie die door een rechter in alle onafhankelijkheid en soevereiniteit zal bestudeerd worden.
Het bewijs dat een partner mede-eigenaar is, kan onder andere blijken uit het volgende :
• Offerte van de bouwaannemer staat op beide namen
• Contract met de bouwaannemer staat op beide namen
• Facturen staan op beide namen
• Jullie hebben allebei getekend voor het woonkrediet
Het zou dus al meteen voor problemen kunnen zorgen, indien beide namen niet (altijd) op één van die documenten staan. Bovendien blijft het een feitelijk gegeven waarover een rechter later een uitspraak zal vellen.
Als koppel voorzorgen nemen
Als koppel kan je hier best op anticiperen door zoveel mogelijk voorzorgen te nemen. Ook hier geldt 'De beste afspraken maken de beste vrienden'.
De mogelijke oplossingen verschillen dan weer naargelang de “verhouding” tussen de 2 partners.
Huwelijk in het vooruitzicht
Indien het koppel er zeker van is dat ze weldra gaan trouwen, dan laten ze de grond best door een notaris in de huwelijksgemeenschap brengen. De grond wordt dan gemeenschappelijk. En dus ook het de gezinswoning. Natuurlijk moet de partner die eigenaar is van de grond hier wel mee akkoord gaan.
Een wettelijk samenwonend koppel
Als koppel kan je op de gemeente gaan 'aangeven' dat je wettelijk samenwoont. Nu dat de relatie iets meer “officieel” is geworden, bestaat er een wettelijk vermoeden van onverdeeldheid. Dit betekent dat de wet zegt dat beide partners eigenaar zijn. Ieder voor een gelijk deel.
Maar ook dit wettelijk vermoeden is opnieuw weerlegbaar. Ook hier geldt er dus opnieuw geen 100% zekerheid. Dit zou wel opgelost kunnen worden door een samenlevingscontract. Hierin bepaalt het koppel dan hoe het vermogen eruit ziet en hoe het opgebouwd gaat worden.
Feitelijk samenwonend
Wanneer een koppel gewoon 'feitelijk' samenwoont, is er geen wettelijk vermoeden van onverdeeldheid.
Ook hier zou het koppel kunnen kiezen voor een samenlevingscontract, net zoals bij wettelijke samenwonenden. Zo creëert de partner (zonder grond) bewijsmateriaal dat later zou kunnen gebruikt worden.
Opvangnet via de kostenleer
In het allerslechtste geval kan de kostenleer als opvangnet dienen. Deze kostenleer maakt een onderscheid in drie soorten van kosten waarop de partner (zonder grond) al dan niet aanspraak op terugbetaling zou kunnen maken.
De noodzakelijke kosten zijn de kosten die de partner gemaakt heeft voor het bewaren van de woning. Deze kosten zijn volledig te recupereren.
Er zijn ook 'nuttige kosten'. Dit zijn kosten die een koppel gemaakt heeft om een meerwaarde te creëren. Hier ligt het anders, en zal alleen de meerwaarde gerecupereerd kunnen worden.
Tenslotte bestaan er 'luxe kosten'. Deze kosten kunnen nergens anders onder vallen en hebben enkel betrekking op luxe. Deze kosten kunnen nooit gerecupereerd worden.
Win advies in bij een notaris
Zoals je gemerkt hebt is dit geen evidente situatie. Er komt heel wat bij kijken. Daarom anticipeer je best op problemen en win je het advies in bij een notaris. Zo maak je de beste afspraken en dus ook de beste vrienden.