Kredietkaart verzwijgen voor kredietmakelaar leidt tot weigering hypotheek

Wim en Chris verzwijgen tegenover hun kredietmakelaar dat ze nog een kredietkaart hebben lopen. Het is zelfs zo erg dat het koppel met die kredietkaart op de “zwarte lijst” staan. Dit leidt tot de weigering van hun vraag voor een nieuwe hypotheek. Wat kan je van hun situatie leren?
Kredietkaart verzwijgen is door de mand vallen
Wim en Chris zijn op zoek naar een herfinanciering van hun bestaande hypotheeklening. Ze maken een afspraak bij een kredietmakelaar.
Tijdens het kredietgesprek verzwijgen Wim en Chris dat ze nog een kredietkaart hebben lopen. Nietsvermoedend dient de kredietmakelaar de kredietaanvraag in via Creanet.
Onze kredietanalisten starten onmiddellijk de procedure voor analyse en consulteren de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (= C.K.P.). Daar ontdekken ze de kredietkaart en stellen ze bovendien vast dat er een negatieve melding is voor deze kredietkaart. Wim en Chris staan met andere woorden op de “zwarte lijst” van de Nationale Bank van België.
Kredietkaart is belangrijk bij analyse van hypotheek
Vele mensen zijn zich er niet van bewust, maar een kredietkaart is ook een echt krediet. Zoals ieder ander krediet zullen onze kredietanalisten hiermee rekening houden.
Als de kredietkaart blijft lopen, zullen zij rekening houden met een theoretisch bedrag van 5% per maand. Dit zal dan mee opgenomen worden voor de berekening van jouw terugbetalingscapaciteit.
Als de kredietkaart geherfinancierd moet worden, wordt het saldo opgenomen in de nieuwe hypotheek. Het kredietbedrag en dus ook de quotiteit stijgt.
Negatieve melding op de C.K.P. voor kredietkaart
Indien er geen negatieve melding op de C.K.P. geweest zou zijn, was de hypotheekvraag van Wim en Chris misschien nog realiseerbaar.
Helaas zijn ze op de “zwarte lijst” beland. Hierdoor is hun hypotheek niet meer mogelijk omwille van de quotiteit. Die is te hoog.
Bij een negatieve melding op de C.K.P. weigert Creafin niet automatisch uw dossier. Wel zullen we de quotiteit gaan bepalen op de gedwongen verkoopwaarde in plaats van de vrije verkoopwaarde.
Hoe weet je of je een kredietkaart hebt?
Vele mensen weten niet dat ze een kredietkaart hebben. Hoe weet je nu of je een kredietkaart hebt?
Kijk welke kredietkaarten er in portefeuille zitten?
Dit klinkt belachelijk, maar het gebeurt. Je verandert van bank en vergeet de vorige kredietkaart af te sluiten. Deze blijft met andere woorden lopen. Ook al gebruik je hem niet meer.
Wat krijg je maandelijks binnen van afrekeningen?
Als je een kredietkaart gebruikt, ga je ook kostenstaten ontvangen. Via de gewone post, of via email. Houd deze afrekeningen goed bij, want hierop staan de referenties van jouw kredietkaart en contract.
Heb je ooit een televisie, computer, … in de winkel gekocht?
In sommige electronicawinkels kan je huishoudelijke toestellen op “afbetaling” betalen. Dikwijls gebeurt dit via een kredietkaart. Het gevaar bestaat hierin dat jij denkt dat je niets meer moet betalen, maar dat je nog een lopende kredietkaart hebt.
Zeker weten via attest CKP (NBB)?
Wil je absolute zekerheid hebben, dan kan jij als consument altijd een attest opvragen bij de Nationale Bank van België bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Je kan dit via internet doen, of aan de loketten van de Nationale Bank.
Vraag vrijblijvend gesprek aan met een kredietmakelaar in hypothecaire krediet of simuleer zelf de herfinanciering van jouw hypotheek.
Lees meer
Waarom je meer moet weten over je woonkrediet.