Woonkrediet of hypothecaire lening voor de aankoop van je eerste woning

Je staat op een belangrijk punt in je leven: de aankoop van je eerste woning. Daar komt heel wat bij kijken.

Hier kan je terecht voor informatie over een woonkrediet of hypothecaire lening. Hieronder lees je de grote lijnen terug van wat wij voor jou kunnen doen.

Woonlening tot 100% quotiteit

Veel banken en kredietverstrekkers zullen je een woonkrediet of hypothecaire lening toestaan beperkt tot 80% van de aankoopprijs (= compromis) of de vrije verkoopwaarde.

Maar dikwijls heb je méér nodig. Zeker als het gaat over de aankoop van je eerste woning.

Creafin is één van de weinige die bereid is om je een woonlening tot 100% quotiteit te gaan. Dit betekent dat je de hele aankoopprijs kunt lenen. Je minder eigen geld moet investeren. Je de rest van je spaargeld apart kunt houden.

Je merkt al direct dat dit serieuze troeven zijn! En goed voor jouw portemonnee!

Eigen middelen investeren

Jouw notaris zal je ongetwijfeld al wel verteld hebben over de kosten die horen bij de aankoop van je eerste woning.

Denken we hier maar aan de registratierechten, kosten van een hypothecaire inschrijving, dossierkosten voor het woonkrediet of hypothecaire lening en het ereloon van de notaris.

Hierboven las je al dat Creafin een woonlening tot 100% quotiteit kan toestaan. Dit betekent dat je de andere kosten die horen bij de aankoop van je eerste woning met eigen middelen moet investeren.

Wil je een snelle berekening maken van deze kosten? Tel dan +/-3% bij de registratierechten die je moet betalen. Vermenigvuldig dit percentage dan met de aankoopprijs. Zo heb je een eerste ruwe schatting van de kosten voor de aankoop van je eerste woning.

Opgepast met de eigen middelen

Creafin vraagt dat de eigen middelen die jij investeert in de aankoop van je eerste woning, echt wel “eigen” zijn.

Hiermee bedoelen we dat de eigen middelen niet afkomstig mogen zijn van een apart afgesloten lening op afbetaling. Zijn we hiermee streng? Misschien. We willen je enkel beschermen tegen een te hoge schuldenlast!

Een woonlening terugbetalen is al een serieuze brok uit je budget. Tel daar dan eens het bedrag van de lening op afbetaling voor de kosten van de aankoop van je eerste woning bij. Hoeveel betaal je dan in totaal? En wat als er dan onverwacht andere kosten bijkomen?

Zijn we hiermee streng? Neen!

De eigen middelen om te investeren in de aankoop van je eerste woning kunnen wel afkomstig zijn van familie. Je ouders schenken je een bedrag. Je krijgt een voorschot op erfenis van je grootouders. Dit zijn echte eigen middelen die je niet moet terugbetalen. Je hebt dan enkel jouw woonkrediet of hypothecaire lening terug te betalen.