Woonkrediet of hypothecaire lening voor de aankoop van je eerste woning

Je staat op een belangrijk punt in je leven: de aankoop van je eerste woning. Daar komt heel wat bij kijken.

Hier kan je terecht voor informatie over een woonkrediet of hypothecaire lening. Hieronder lees je de grote lijnen terug van wat wij voor jou kunnen doen.

HYPOTHECAIRE LENING TOT 100% QUOTITEIT

Veel banken en kredietverstrekkers zullen je een woonkrediet of hypothecaire lening toestaan beperkt tot 80% van de aankoopprijs (= compromis) of de vrije verkoopwaarde.

Maar dikwijls heb je méér nodig. Zeker als het gaat over de aankoop van je eerste woning.

Bij Creafin kan je terecht voor een woonkrediet tot 100% quotiteit. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk eveneens de kosten te ontlenen*, mits een bijkomend pand van de familie in waarborg kan worden genomen. Dat wil zeggen dat je minder eigen geld moet investeren en dat je de rest van je spaargeld apart kunt houden.

EIGEN MIDDELEN INVESTEREN

Jouw notaris zal je ongetwijfeld al wel verteld hebben over de kosten die horen bij de aankoop van je eerste woning.

Denken we hier maar aan de registratierechten, kosten van een hypothecaire inschrijving, dossierkosten voor het woonkrediet of hypothecaire lening en het ereloon van de notaris.

De kosten die horen bij de aankoop van je eerste woning, zal je met eigen middelen moet kunnen voorzien.

Wil je een snelle berekening maken van deze kosten? Tel dan +/-3% bij de registratierechten die je moet betalen. Vermenigvuldig dit percentage dan met de aankoopprijs. Zo heb je een eerste ruwe schatting van de kosten voor de aankoop van je eerste woning.

OPGEPAST MET DE EIGEN MIDDELEN

De eigen middelen die jij investeert in de aankoop van je eerste woning, moeten echt wel “eigen” zijn.

De eigen middelen mogen niet afkomstig mogen zijn van een apart afgesloten lening op afbetaling. Dit werd wettelijk zo bepaald. Op deze manier wordt de consument beschermd tegen te hoge maandlasten.

De eigen middelen om te investeren in de aankoop van je eerste woning kunnen wel afkomstig zijn van familie. Je ouders schenken je een bedrag. Je krijgt een voorschot op erfenis van je grootouders. Dit zijn echte eigen middelen die je niet moet terugbetalen. Je hebt dan enkel jouw woonkrediet of hypothecaire lening terug te betalen.

 

*Indien je wil weten of jij hiervoor in aanmerking komt, verwijzen wij je graag door naar jouw kredietmakelaar. Heb je nog geen makelaar? Hier kan je een kredietmakelaar terugvinden uit jouw regio